Consells de manteniment: LES FINESTRES I BALCONERES

Com a premissa general, mantenint en bon estat els diferents elements constructius i les instal·lacions del teu habitatge i de la teva finca, allargaràs la seva vida útil i evitaràs la seva substitució prematura, amb l’estalvi tant econòmic com de recursos que això comportarà. Sempre és més econòmic i sostenible fer un bon manteniment que substituir els elements deteriorats per uns de nous.

Les finestres i balconeres tenen la funció de comunicar la casa amb l’exterior. Permeten il·luminar-la i ventilar-la, i, a la vegada l’aïllen de les inclemències del temps. Si no se’n té cura, es deterioren i no poden complir amb eficàcia aquesta funció. Hem de pensar també en el manteniment de les persianes i dels tendals perquè sovint ens n’oblidem ja que en molts casos es troben a l’exterior de les façanes i poden arribar a passar desapercebuts.

Les finestres i balconeres antigues poden presentar moltes mancances. Tenen uns envidrats molt prims que no aïllen prou bé del fred i de la calor ni dels sorolls. Els perfils, de fusta o de ferro, són poc hermètics i, sovint, amb el pas del temps es deterioren i no ajusten bé, i deixen filtrar l’aigua de pluja a l’interior.

Per protegir els elements de fusta i de ferro segueix les mateixes instruccions que amb les reixes i baranes.

Prevenció

 • Els balcons no es poden sobrecarregar amb més pes del permès. S’ha de tenir en compte la col·locació de jardiners, de piscines infantils i les situacions d’excés de persones.
 • Abans de grans xàfecs, vendavals, pedregades i/o nevades: tanca portes i finestres, plega i desmunta els tendals, treu els objectes que puguin caure al buit i, si cal, subjecta les persianes.

Manteniment

 • Balcons:
  • cal vigilar l’aparició d’esquerdes. Cada 5 anys.
  • cal controlar la correcta subjecció de les baranes. Cada 5 anys.
  • cal pintar els elements metàl·lics. Cada 3 anys.
 • Col·loca i revisa burlets de cautxú o neoprè a les juntes dels bastiments, milloraràs l’estanquitat i evitaràs les filtracions de l’aigua de pluja a l’interior, i les pèrdues i/o guanys de fred i calor. Cada any.
 • Neteja els forats de desguàs, evitaràs que l’aigua de pluja quedi estancada entre el bastiment i la fulla, i penetri a l’interior. Cada 6 mesos.
 • Revisa el funcionament dels elements mòbils de les persianes. En les persianes enrotllables, engreixa les guies i revisa les cintes o els cordills. Cada any.
 • No col·loquis testos a terra, col·loca’ls elevats per permetre l’evacuació del l’aigua.
 • Tendals:
  • Si es tracta d’elements de lona o teixits naturals, evita que a l’hivern quedin humits, ja que hi poden créixer fongs i accelerar el seu envelliment.
  • Els raig ultraviolats del sol cremen els teixits i a la llarga cal canviar-los. No allarguis massa aquesta operació de manteniment, ja que anirà en detriment de l’eficàcia d’aquests elements. Els teixits naturals són preferibles als sintètics, ja que tot i que aquests siguin més durables, són fets amb materials derivats del petroli. A més, en cas d’incendi, la seva combustió pot generar fums que poden resultar molt tòxics si són inhalats.

Actuacions en cas d’anomalia

Si apareix qualsevol anomalia a la façana, com ara rajoles esquerdades, arrebossats que s’han bufat, peces d’aplacat que s’han bellugat, o s’han detectat petits despreniments, cal actuar immediatament: consulta-ho amb un tècnic competent. En cas de perill imminent cal avisar al Servei de Bombers perquè protegeixin la zona o enderroquin ràpidament les parts malmeses.


Si tens algun dubte, escriu-nos al mail (obreria@obreria.com) o deixa’ns un comentari al final d’aquesta entrada.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s