Consells de manteniment: LA FAÇANA

Com a premissa general, mantenint en bon estat els diferents elements constructius i les instal·lacions del teu habitatge i de la teva finca, allargaràs la seva vida útil i evitaràs la seva substitució prematura, amb l’estalvi tant econòmic com de recursos que això comportarà. Sempre és més econòmic i sostenible fer un bon manteniment que substituir els elements deteriorats per uns de nous.

La façana ens protegeix de les inclemències del temps, permet que entri llum del sol i les seves obertures ens proporcionen ventilació. És, però, un element molt exposat als canvis tèrmics, la humitat, l’aigua de pluja, la contaminació i la radiació solar, agents que provoquen el seu envelliment. D’entre els elements que la composen, els acabats són uns dels que més pateixen, i és important mantenir-los en bon estat per tal que ens garanteixin la protecció adequada.

La pols que es diposita a la façana l’embruta i accelera l’envelliment dels seus components. Per això cal netejar-la amb constància, repassant tots els elements, i aprofitar l’ocasió per detectar possibles problemes de conservació dels diferents materials i el seu estat.

És difícil establir normes sobre la conservació dels acabats de les façanes, però la neteja és una de les operacions més efectives i fonamentals que ajuden a millorar l’aspecte de la nostra façana, a conservar els seus components i a descobrir a temps possibles anomalies. D’altra banda, i segons quin sigui el material dels acabats, les operacions de manteniment seran diferents.

Prevenció

 • No es poden efectuar noves obertures, ni substituir elements originals, ni col·locar elements aliens (tancaments de terrassa i balcons, tendals, aparells d’aire condicionat, rètols, antenes, etc.) que no compleixin la normativa vigent i que no estiguin comprovats per la comunitat de propietaris. En cas necessari d’haver de modificar la façana, ho has de fer amb el permís de la propietat o comunitat de propietaris, has de contactar amb un tècnic, complir la normativa vigent i disposar d’autorització municipal.
 • Els desperfectes a la façana poden provocar situacions de risc per als vianants i per als mateixos usuaris de l’edifici.

Manteniment

 • Elements sortints, ràfecs i cornises: cal vigilar l’aparició d’esquerdes i humitats. Cada 5 anys.
 • Arrebossats i pintats: se n’ha de fer la revisió general per detectar escrostonaments o elements perillosos que presentin risc de despreniments, i s’han de sanejar i pintar. Cada10 anys.
  • Els esgrafiats cal tractar-los amb molta cura per no malmetre els morters de calç amb què estan fets. Quan es malmeten cal acudir a especialistes per netejar-los o reparar-los. No els pinteu mai amb pintures sintètiques o plàstiques.
  • Les pintures a la calç normalment estan aplicades damunt d’arrebossats i, a vegades, tenen dibuixos de gran valor històric. Amb el pas del temps es poden descolorir o deteriorar a causa dels regalims d’aigua de pluja. Si es volen repintar, cal fer-ho amb el mateix tipus de pintura.
  • Els enrajolats es poden netejar amb aigua calenta. Cal vigilar les peces esquerdades o que facin panxa perquè poden ser l’avís de despreniments immediats.
  • Els revestiments monocapa i els arrebossats cal netejar-los raspallant o amb aigua calenta. En el cas que els vulgueu pintar, la millor opció des del punt de vista ambiental són les pintures als silicats.
 • Obra vista: se n’ha de fer la revisió, la neteja superficial per vigilar que no hagi esquerdes o trencaments de peces. Cada10 anys.
  • L’obra vista cal netejar-la raspallant. De vegades poden aparèixer grans taques blanques de sals del mateix totxo que es poden raspallar amb vinagre.
 • Aplacats: se n’ha de fer la revisió, la neteja superficial i la comprovació de la correcta subjecció de les peces d’aplacat. Cada 5 anys.
 • Pati interior i parets mitgeres, cal fer-ne:
  • La revisió general per a detectar escrostonaments o elements perillosos que presentin risc de despreniments, i s’han de sanejar i pintar. Cada 10 anys
  • La revisió de l’estat de les instal·lacions que passin pel pati i les seves subjeccions. Cada 10 anys
  • La revisió i neteja de claraboies i cobertes de patis interiors. Cada 10 anys.
 • Si tens nius a la façana i cal treure’ls per restaurar-la, en acabar l’obra instal·la nius artificials.
 • Pinta les parts baixes de la façana amb pintures antigrafitti.
 • Encarrega a un tècnic especialitzat un estudi per a la certificació de seguretat i conservació de les façanes.
 • Una recomanació bàsica tan des del punt de vista constructiu com ambiental, és el d’utilitzar per a la seva conservació els materials originals.

Actuacions en cas d’anomalia

Si apareix qualsevol anomalia a la façana, com ara rajoles esquerdades, arrebossats que s’han bufat, peces d’aplacat que s’han bellugat, o s’han detectat petits despreniments, cal actuar immediatament: consulta-ho amb un tècnic competent. En cas de perill imminent cal avisar al Servei de Bombers perquè protegeixin la zona o enderroquin ràpidament les parts malmeses.


Si tens algun dubte, escriu-nos al mail (obreria@obreria.com) o deixa’ns un comentari al final d’aquesta entrada.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s