Consells de manteniment: LA COBERTA i els terrats

Com a premissa general, mantenint en bon estat els diferents elements constructius i les instal·lacions del teu habitatge i de la teva finca, allargaràs la seva vida útil i evitaràs la seva substitució prematura, amb l’estalvi tant econòmic com de recursos que això comportarà. Sempre és més econòmic i sostenible fer un bon manteniment que substituir els elements deteriorats per uns de nous.

La coberta està constantment sotmesa a l’agressió ambiental. La pluja, la neu, el vent i els canvis sobtats de temperatura la deterioren lentament i disminueixen la seva efectivitat. La coberta està composta per diferents elements, cadascun amb una funció específica:

 • La impermeabilització evita que l’aigua de la pluja, la neu o les pedregades pugui filtrar a l’interior de la casa i la condueix fins als desguassos perquè sigui evacuada al clavegueram.
 • L’aïllament tèrmic evita que la coberta deixi penetrar el fred a l’hivern i l’escalfor a l’estiu i contribueix al fet que l’ambient interior de la casa sigui confortable i no hi apareguin humitats.
 • L’estructura de la coberta és la part que aguanta tots els altres materials de la coberta a més del pes de les persones i dels mobles, jardineres i altres elements que s’hi col·loquin.
 • Els acabats són la capa final de la coberta i donen la imatge, la textura i el color visibles des de l’exterior.

Segons la tipologia de coberta que tinguem, les operacions de manteniment seran diferents.

 • En els terrats, a prop els desguassos s’acumula terra, brossa i fulles seques. Quan s’embussen els desguassos, l’aigua queda estancada i es filtra pels junts dels materials produint goteres als pisos inferiors. Les fortes dilatacions i contraccions a causa dels canvis de temperatura fan malbé els minvells, les rajoles i altres peces d’acabat. Els acabats dels terrats més habituals són les rajoles de gres i de ceràmica, les peces de terratzo o fins i tot els acabats continus amb materials plàstics que s’apliquen com si fossin pintures. En alguns casos es col·loquen tarimes “flotants” col·locades sobre uns peus de plàstic que l’eleven uns centímetres de l’estructura. En terrats que no són transitables, habitualment els acabats són amb grava.
 • A les teulades inclinades s’hi acumula pols, terra, i llavors que porta el vent a les canals. Sovint hi creixen plantes que taponen els baixants o entre les teules s’hi fan colònies de fongs que no deixen circular l’aigua. Els acabats de la teulada, a banda de les tradicionals teules aràbigues de ceràmica, també poden ser fets amb teules ceràmiques planes, amb pissarra, i fins i tot se’n fan amb planxes d’acer o de coure, i amb peces sintètiques fetes amb plàstics. Els canvis sobtats de temperatura trenquen els materials d’acabat, afavorint la filtració d’aigua i aparició de goteres.

Prevenció

 • No aboquis productes químics als desguassos (olis, dissolvents, lleixius, pintures, etc.).
 • Els degoters en sostres de sota coberta poden afectar a curt termini l’habitabilitat de la zona on hi ha les filtracions i a mig termini, la seguretat de l’estructura.
 • Les lluernes i les claraboies no són transitables, i a la superfície no s’hi poden acumular ni emmagatzemar materials.
 • Cal preveure el manteniment dels elements que es troben a la coberta.
 • Si a la coberta s’hi instal·len nous elements, per exemple, noves antenes, equips d’aire condicionat, tendals, tanques o, en general, aparells que requereixen ser fixats, cal que consultis un tècnic competent que en revisi la subjecció perquè aquesta no afecti el sistema d’impermeabilització, les baranes o les xemeneies.
 • Als terrats i a les terrasses – tan comuns com privats- no està permès fer-hi coberts, emmagatzemar-hi materials ni tenir-hi grans jardineres, piscines, mobles, etc. que puguin representar una sobrecàrrega excessiva per a l’estructura.
 • A les cobertes no està permès col·locar-hi elements aliens que puguin alterar-ne l’estanquitat, el comportament estructural, l’aïllament tèrmic o acústic, o que puguin fer disminuir la seguretat dels usuaris.

  Manteniment

 • Neteja sovint els terrats i les cobertes, especialment a les juntes i punts singulars, perquè millora el seu aspecte superficial, s’evita el creixement de fongs i de petites plantes i permet detectar les anomalies a temps, cada 6 mesos.
  • Neteja la teulada o el terrat per evitar l’embussament i l’aparició d’humitats que afecten a l’habitabilitat del pis sotacoberta i, a la llarga, a la seguretat de l’estructura.
  • Neteja les canals de desaigua amb un raspall i aigua per eliminar la terra que s’hi enganxa.
  • Neteja les teules velles amb un raspall metàl·lic per eliminar el verdet, i fes un tractament antifongs perquè no surti de nou.
 • Sota cobertes, cal revisar si hi apareixen possibles lesions (degoter o humitats, despreniment de l’aïllament tèrmic col·locat a l’espai sota la teulada, etc.), cada 2 anys.
 • Sortides de fums i conductes de ventilació, cal assegurar-se que no hi ha obstruccions i que estan en bon estat (els ocells hi poden fer nius que els taponin, instal·la nius artificials en llocs adequats), cada any.
 • Desguassos i morrions, s’han de revisar i netejar, cada 6 mesos.
 • Comprova les fixacions dels elements ubicats a les cobertes (antena TV, tendals, xemeneies, etc.) i l’estat dels elements singulars de la coberta (lluernes, claraboies, caixes d’ascensor o d’escala, etc.), cada 5 anys.
 • Observa els minvells dels terrats perquè de vegades s’esquerden i s’hi pot filtrar l’aigua, cada 6 mesos.
 • Revisa les làmines impermeables i l’aïllament dels terrats de grava i de tarimes “flotants” per verificar que les làmines es troben ben adherides i no s’han deteriorat, cada 6 mesos.
 • Repara i substitueix immediatament les peces trencades com ara paviments, minvells, teules, pissarres, etc.
 • No col·loquis testos i jardineres vora els desguassos, per evitar estancament de l’aigua. Si n’hi vols tenir, no han de tocar a terra, per permetre el pas de l’aigua.
 • Renova les juntures dels paviments perquè amb l’efecte de l’aigua de la pluja es deterioren i es disgreguen.

Actuacions en cas d’anomalia

  • Consulta-ho amb un tècnic competent.

   Si tens algun dubte, escriu-nos al mail (obreria@obreria.com) o deixa’ns un comentari al final d’aquesta entrada.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s