EN QUINES OBRES I REFORMES ES POT APLICAR L’IVA REDUÏT DEL 10% (Part 2)

En l’anterior article explicàvem que l’IVA reduït es pot aplicar a algunes obres de rehabilitació i construcció. Ara bé, la majoria d’obres de reforma que estem  fent no compleixen els requisits per incloure’s en aquell grup i passen a definir-se com obres de renovació o reparació en les que es pot aplicar el 10% d’IVA reduït en els següents casos.

SI ET RENOVES O REPARES EL PIS (I fas obres de paleteria, lampisteria, electricitat, pintura, guixaires, instal·lacions, fusteria i muntatges) i compleixes els següents requisits:

  • Utilitzes el pis per ús particular, és a dir, no el tens llogat ni hi desenvolupes una activitat econòmica.
  • Han passat dos anys des de que l’habitatge va ser construït o rehabilitat.
  • L’empresa que et fa les obres t’aportarà materials amb un valor, com a màxim, del 40% del cost total de l’obra. (S’entén per materials aportats aquells que durant l’execució de l’obra es quedaran incorporats a l’edifici, per exemple els maons, la sorra, el guix, les rajoles, etc.)
  • (extret de la Llei 37/1922, article 91, apartat 2, punt 2)

Què has de fer tu?

Perquè l’empresa o la persona  que et fa les obres t’apliqui aquest tipus d’IVA reduït a hauràs de fer una declaració escrita en la que certifiquis que utilitzes l’habitatge per ús particular i que la construcció o rehabilitació de la mateixa va començar com a mínim dos anys abans de l’inici dels treballs contractats.

Què ha de fer l’empresa que et fa les obres?

Caldrà que indiqui a les factures l’import dels materials aportats  o bé, especificar que els materials utilitzats no excedeixen el 40% de la base imposable.

Exemple 1: Et vols canviar el paviment del pis i l’empresa de reformes que ho farà t’ha pressupostat en 10.000€, dels que 3000€ corresponen als materials aportats (rajoles, ciment). Aquesta reforma tributarà al tipus d’IVA reduït del 10%.

Exemple 2: Et vols reformar el bany, el pressupost que has demanat a l’empresa de reformes indica que l’obra total et costarà 10.000€ i que el material a utilitzar puja a 5000€ (rajoles, ciment, plat de dutxa, inodor, lavabo, mirall i accessoris de bany). En aquest cas, la reforma tributarà al tipus d’IVA general del 21%.

SI LA COMUNITAT DE PROPIETARIS DE LA FINCA ON VIUS FAN OBRES per RENOVAR O REPARAR alguna part de l’edifici (incloent obres de paleteria,  lampisteria, electricitat, pintura, guixaires, instal·lacions, fusteria i muntatges) i compliu els següents requisits:

Què heu de fer la Comunitat de Propietaris?

  • Perquè l’empresa o la persona que us fa les obres us apliqui aquest tipus d’IVA reduït haureu de fer una declaració en la que certifiqueu que la vostra finca va ser construïda o rehabilitada, com a mínim, dos anys abans de l’inici dels treballs que contracteu ara.

Què ha de fer l’empresa que us fa les obres?

  • Caldrà que us indiqui a les factures l’import dels materials aportats o bé, especificar que els materials utilitzats no excedeixen el 40% de la base imposable.

Exemple 1: Voleu reparar els balcons de la façana que tenen esquerdes i l’arrebossat s’està desprenent. L’obra té un cost de 12.000€, dels que 3000€ estan destinats al material que s’utilitzarà (morter i malla de pvc). En aquesta cas tributarà al tipus d’IVA reduït del 10%.

Exemple 2: Voleu reparar els balcons de façana  que tenen esquerdes i arrebossat que es desprèn. A més a més, teniu un lluernari que cal substituir perquè els vidres estan esquerdats i la perfileria està massa oxidada. En aquest cas, l’obra té un cost de 15.000€, però el material a aportar és major (morter, malla de pvc, nova estructura del lluernari, i nous vidres) i tindrà un cost de 8000€. Això implica que haurà de tributar al tipus d’IVA general del 21%.

Per saber-ne més, pots consultar directament les lleis i els següents enllaços:

Si necessites algun aclariment deixa’ns un comentari i si vols estar al dia dels nostres articles publicats subscriu-te al bloc.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s