ENLAIRAMENT

Projecte finalista per al concurs d’una intervenció escultòrica commemorativa a l’Assemblea de Catalunya, situada a la plaça que porta el mateix nom al barri de la Sagrera a Barcelona.

Introducció

Anomenada popularment com la “Plaça de les Rates”, aquest indret de la ciutat té una història agrícola des de que pertanyia a Can Patau. Es convertí en zona urbana a la dècada del 1960 amb l’edificació de l’entorn i passà a ser un camp de futbol. Aquest quedà descuidat i a partir d’aquí la reivindicació veïnal als anys 80 aconseguí l’expropiació dels terrenys.

En aquell moment es va poder fer un projecte d’enjardinament i la plaça rebé el nom de “l’Assemblea de Catalunya”, fent honor al moviment unitari de la població que en aquell moment havia nascut, ben a prop de l’Esglèsia de Crist Rei, com alternativa al franquisme. Unitat composta per la base múltiple a partir de grups polítics, col·legis professionals, institucions culturals, entitats i organitzacions sindicals.

Durant el 2014 s’està duent una remodelació integral de la plaça a causa del seu deteriorament i poca acceptació per part del veïnat. Igualment s’ha plantejat un concurs de l’element escultòric que ha de configura i donar un nou caràcter a aquest espai públic.

 

Concepte artístic

Així com un arbre que creix de terra, l’Assemblea es forma des de la base integrant a totes les persones. D’aquesta manera es crea un espai obert i acollidor, igual com es fa en aquesta peça escultòrica. Un arbre, símbol de llibertat com els que es plantaven a partir de la Revolució Francesa.

Els elements verticals metàl·lics surten de la base i s’enlairen com branques tot formalitzant-se en un prisma definit, un símbol de l’home i dels seu creixement. Una peça que integra formes geomètriques horitzontals i formes orgàniques verticals igual que la pròpia cultura catalana està composta de seny i rauxa.

Des de l’interior de la peça i aixecant la mirada la xapa reflectant retorna la imatge de l’individu, que formant part de la base es veu enlairat a la col·lectivitat.

Un espai que invita a entrar, a enlairar-se, a reflectir-se en el sostre i en la font, a escoltar el soroll d’aigua… un  espai de trobada a la Plaça de l’Assemblea de Catalunya.

  • Emplaçament: Plaça de l’Assemblea de Catalunya, La Sagrera, Barcelona
  • Projecte (concurs): gener 2014
  • Promotor: Ajuntament de Barcelona
  • Col·laboradors: Jonathan Mármol Moreno
Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s